Iedereen kan wel eens ondersteuning gebruiken bij het opgroeien of het opvoeden. Met ons jongerenwerk ondersteunden we hen waar nodig. Dat doen we door activiteiten, cursussen en trainingen voor jongeren en hun ouders te organiseren. Joey neemt deel aan de jeugdgroep voor autistische jongeren. Lees hieronder zijn verhaal.
Thema Jeugd

‘Door de autismegroep is mijn leven een stuk minder saai’
Djoey (17) komt elke week naar de jeugdgroep voor autistische jongeren, waar ze onder leiding van jongerenwerker Ashley Las van Bennekom samenkomen om nieuwe mensen te leren kennen en activiteiten te doen. Ze doen spelletjes, kletsen met elkaar en bakken soms iets.
Djoey: ‘Ik heb autisme. Voor mij betekent dit dat ik moeite heb met veranderingen en nieuwe dingen. Ik vind het bijvoorbeeld niet leuk om naar de dokter of de ortho te moeten. Mijn moeder brengt me nu niet meer en dus moet ik een andere, nieuwe route fietsen. Daar houd ik niet van. Sociaal ben ik wel, alleen ik pik hints niet zo snel op, ik voel niet zo goed aan of iemand zin heeft om met mij te praten. En dus heb ik nul sociale contacten in de buurt. Na schooltijd kijk ik vooral series en films.'
‘Sinds anderhalf jaar kom ik een keer in de week naar de autismegroep. Ik wilde eerst niet, omdat het weer iets nieuws was. Maar het leek mijn moeder wel goed voor me en zelf dacht ik: misschien ontmoet ik daar wel nieuwe mensen.
Ik heb hier niet echt vrienden gemaakt, maar spreek hier wel nieuwe mensen. Sommigen kende ik al van de taxi naar school, of van de basisschool. Ik kan niet altijd persé opschieten met andere kinderen met autisme omdat iedereen heel verschillende kenmerken heeft.
Bij mij hebben mensen meestal niet direct door dat ik autisme heb. Ik ben redelijk makkelijk in de omgang. Maar als iemand mij irriteert, kan ik wel heel direct zijn. Bij de autismegroep heb ik geleerd om mensen een kans te geven en soms een middenweg te zoeken.'
'Bij de autismegroep heb ik geleerd om mensen een kans te geven en soms een middenweg te zoeken.'
Een voorbeeld: ik hou van spelletjes en doe graag Beverbende of Uno Flip. Als iemand dan een ander spel wil doen dat ik niet ken, vind ik dat niet leuk. Ik heb Ashley zelfs een keer geappt dat ik dan liever helemaal geen spel wilde doen, maar nu bedenk ik soms dat ik een nieuw spel best eens kan proberen.
Ik ben ook beter geworden in het aangeven wanneer ik iets niet zo prettig vind. Eerder keek ik iemand gewoon lang aan, maar nu zeg ik het. Of als ik al van tevoren weet dat ik iets niet leuk vind, vermijd ik dat gewoon.
Ik heb voorgesteld om eens te gaan praten over hoe iedereen zijn of haar autisme beleeft. Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Hebben ze specifieke hobby’s, waar hebben ze moeite mee? Het helpt mij om iemand beter te begrijpen. Soms zegt iemand bijvoorbeeld niets in de groep en dan denk ik: is er iets? Misschien kunnen ze van mij ook nog wat leren. Ik ben redelijk makkelijk in de omgang en heb in het verleden al veel therapie gehad waar ik dingen geleerd heb.
Bij ons op de groep zitten meer meisjes dan jongens. Dat is bijzonder, want meisjes worden minder vaak gediagnosticeerd. Daardoor heb ik ook geleerd met meisjes te praten, dat is handig voor later. Ze zijn wel ingewikkeld. Soms willen ze iets niet, maar dan zeggen ze: ‘dat kan’, of ‘niet echt’, dat is heel vaag.
Ik vind het wel leuker met de meisjes, want zij zijn een stuk socialer. Zelf ben ik transgender, dat is al op mijn derde vastgesteld. Sinds ik aan de testosteron zit, merk ik ook veranderingen in mijn autisme. Ik word volwassener in mijn keuzes en ik heb mijn stiltekoptelefoon bijna niet meer nodig.
In coronatijd deden we de groep online, maar dat vond ik niks aan. Ik miste de groep, in het echt is het veel gezelliger. Af en toe ging ik wandelen met Ashley. Mijn leven is een stuk minder saai door de autismegroep. Het helpt me met mijn sociale contacten, anders zou ik niemand in de buurt hebben.’
Wat we nog meer deden in 2021
Onze jongerenwerkers hadden ook in 2021 veel te maken met coronamaartregelen die het werk lastig maken vanwege beperkingen, maar die tegelijkertijd de behoefte aan jongerenwerkers en de activiteiten vergroten.

Bekijk
hieronder de
video
Gezinnen voor Elkaar in Wijchen
Bij Gezinnen voor Elkaar worden steungezinnen die graag iets voor een ander willen betekenen, gekoppeld aan gezinnen die tijdelijk wat extra ondersteuning nodig hebben. Bekijk hieronder de video.
Afstemming netwerkpartners Druten en Wijchen
In augustus is er een bijeenkomst geweest met onze jongerenwerkers, het Sociaal Wijkteam, straatcoaches, BOA’s en Politie. Het doel: duidelijkheid scheppen over rollen en verantwoordelijkheden en samen nadenken hoe we overlast kunnen verminderen.




Jonge Mantelzorgers
In 2021 hebben we in Wijchen 14 jonge mantelzorgers weten te bereiken. Zij deden bijvoorbeeld mee aan groepsactiviteiten voor jongeren zoals sporten of een Fifa toernooi. We hebben ook 9 huisbezoeken gedaan en een bijeenkomst georganiseerd waar 4 deelnemers op af kwamen.
Onder alle jongeren die wij ondersteunen komen we veel mantelzorgers tegen. Vaak herkennen ze zichzelf niet als (jonge) mantelzorger. Ze zorgen voor iemand en vinden dat niets bijzonders. In ons werk houden we daar rekening mee.