top of page

Jeugd

Iedereen kan wel eens ondersteuning gebruiken bij het opgroeien of het opvoeden. Zeker in het afgelopen jaar had de jeugd het moeilijk. Met ons jongerenwerk ondersteunden we hen waar nodig. En we organiseerden activiteiten, cursussen en trainingen voor jongeren en hun ouders. We delen graag een paar highlights.

Er toch zijn voor de jeugd

Niet naar school kunnen gaan, je vrienden niet zien en ook nog eens je bijbaantje kwijt raken. Dat is balen. Extra belangrijk dat er aandacht en aanbod is voor de jeugd. Maar hoe doe je dat in de huidige situatie? Jongerenwerker Joey neemt je mee in onze aanpak.

Wat hebben we gedaan? 

jeugd wat hebben we gedaan.PNG

'Tegen een microfoon kan ik alles zeggen, want die oordeelt nooit.’ 
Voor Diego – 19 jaar en student mediavormgeving – is Place2Do 
de plek waar hij lekker muziek kan maken. ‘Met hiphop lucht ik 
mijn hart. Het is een soort van therapie. Even verwoorden wat er 
allemaal in mijn hoofd zit. Mijn muziek gaat vaak over taboes. 
Zoals oordelen over anderen zonder dat je elkaar goed kent. 
Of over emoties of een dipje. Ik vind het belangrijk dat jongeren 
weten dat je daarover kunt praten.’ 

 

Diego, ook bekend met artiestennaam Lachiven, is blij met deze 
nieuwe plek voor jongeren. ‘Dit is zo goed. Als alles weer opengaat 
kunnen jongeren hier bijpraten. Steun bij elkaar vinden, omdat 
iedereen door hetzelfde heen gaat. En natuurlijk muziek maken 
zonder dat ze zelf alle dure apparatuur moeten aanschaffen.’ 

 

Place2Do is ons nieuwe jongerencentrum, een studio waar jongeren hun muzikale talenten kunnen ontwikkelen.  

jongeren hip hop.png

Hip Hop is een soort therapie

Beweeg je muis over de afbeelding 

In contact blijven

Hoe weet je als kind of jongere waar je terecht kunt? Wij beseffen hoe belangrijk een luisterend oor of een beetje hulp is voor jongeren. Daarom zorgen wij dat we makkelijk bereikbaar zijn én relaties opbouwen!  

jeugd in contact blijven.PNG

Steun aan elkaar

Hoe weet je als kind of jongere waar je terecht kunt? Wij beseffen hoe belangrijk een luisterend oor of een beetje hulp is voor jongeren. Daarom zorgen wij dat we makkelijk bereikbaar zijn én relaties opbouwen!  

Jong en eenzaam
Eenzaamheid onder jongeren komt veel voor. Daarom bracht onze jongerenwerker een groep eenzame jongeren met elkaar in contact. Ondertussen komt deze groep wekelijks bij elkaar. Ze ondernemen activiteiten en stimuleren elkaar om contact te houden. Er waren 17 bijeenkomsten met in totaal 55 jongeren.

‘Ik weet niet precies wat iedereen heeft, maar dat vind ik ook niet belangrijk.’ Ashley (28) komt maandelijks bij elkaar met dertien autistische jongeren. ‘Een diverse groep die van elkaar kan leren. En tegelijk begrijpen ze het van elkaar als ze de ander niet aankijken. Dat schept toch een band.’ 

Ashley merkt wel dat het online lastiger is. ‘Door corona werd de leefwereld van de jongeren erg klein. Sommigen kwamen bijna niet meer van hun slaapkamer af, met alles wat online plaatsvond. Toch maken we er iets van en doen we elke keer wat anders. En van ouders hoor ik dan dat hun kind uitkijkt naar die ene avond ontspanning. En zodra het weer kan gaan we lasergamen!’ 

Ashley Las van Bennekom is onze trainee en organiseert het jongerencafé voor jongeren tussen 12 en 18 met autisme of een aan autisme verwante stoornis. Afgelopen jaar is het Autismecafé gegroeid van acht naar dertien deelnemers en beginnen we binnenkort met een tweede groep.  

Elkaar niet aankijken schept een band 

jongeren verlegen.png
Beweeg je muis over de afbeelding 

Jong en mantelzorger
Jong zijn én mantelzorger zijn tijdens de coronacrisis? Dat is pas zwaar! Begrip en ondersteuning zijn heel belangrijk voor mantelzorgers. Evenals een goed gesprek om je hart te luchten. In 2019 hadden we al de ambitie om meer te betekenen voor deze doelgroep en dit jaar konden we dat doen. We organiseerden bijvoorbeeld pizzabijeenkomsten. Zodat jonge mantelzorgers even weg waren uit de thuissituatie en steun vonden bij elkaar.  

o 14 jonge mantelzorgers in beeld in Druten
o 12 jonge mantelzorgers in beeld in Wijchen


Samen hebben we gewandeld, spelletjes gedaan en gewinkeld. Dat smaakt naar meer! Maar corona heeft onze mogelijkheden beperkt. Daarom keken we alvast naar activiteiten die we willen gaan doen na de lockdown. 
 

Sneller geïrriteerd, maar we redden het wel

Lotte (22) woont samen met haar familie in Horssen. Een van haar broers heeft gedragsproblemen, daarom is Lotte een mantelzorger. Omdat haar broer extra zorg nodig heeft, moet Lotte zich veel aanpassen. Dat was al zo toen ze klein waren. De spanning kan wel eens oplopen. Of ze moet extra thuisblijven als haar ouders er niet zijn. Lotte kan het goed vinden met haar broer, maar weet ook dat de situatie bij haar thuis anders is dan bij anderen. 

Lotte volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste en wil gaan samenwonen met haar vriend. Ze vindt dat haar broer en de familie het ondanks de RIVM-maatregelen best goed doen. ‘Iedereen doet zijn best om zich aan te passen, en mijn broer heeft wekelijkse gesprekjes met zijn professionele 
begeleider. We zijn allemaal wat sneller geïrriteerd, maar dankzij de hulp en ondersteuning van professionals lukt het ons aardig deze tijd door te komen.’

Begrip en ondersteuning zijn heel belangrijk voor mantelzorgers. Zo hebben de ouders van Lotte gesprekken met de opvoedingsondersteuner van MeerVoormekaar. En Lotte weet dat zij ook een beroep kan doen op MeerVoormekaar. Voor tips, leuke activiteiten en af en toe een hart onder de riem. 

Onlangs ontving Lotte van MeerVoormekaar een cadeaubon als blijk van waardering. ‘Ontzettend fijn om zo in het zonnetje te worden gezet. Goed dat er ook aandacht is voor jonge mensen, en niet alleen voor de ouders of degene die zorg nodig heeft. Ik ga er zeker iets leuks van doen. Na de 
coronatijd!’

Benieuwd naar de verhalen van andere jonge mantelzorgers? De verhalen van Merijn, Wout, Helena en een 14-jarige Wijchense jongen kun je vinden op onze website (meervoormekaar.nl)
 

Steun aan elkaar

Lockdown. De kinderen niet naar school. Pubers niet naar hun vrienden en als ouders ook nog eens thuis werken. Niet gek dat de spanning dan kan oplopen en het even wat minder gezellig is. Maar opvoeden hoef je – gelukkig – ook nu niet alleen te doen. Ouders weten ons te vinden en kloppen regelmatig aan bij onze jongerenwerkers en jongerencoach voor advies en trainingen. Een greep uit de cursussen van 2020: 

- Opvoedcarrousel
- Ouders van pubers
- Thema avonden autismespectrumstoornis (ASS)

 

Ouders voor ouders


- Jongeren op straat (JOS)
We gaven een vervolg aan de bijeenkomst voor ouders van jongeren die veel op straat zwerven. Ze gingen in gesprek met de gemeenten, politie en jongerenwerk. Zeven ouders vormen een oudergroep – met digitale bijeenkomsten - die samen de problemen thuis kunnen aanpakken.

- 18-jarigen
Ouders wisselen graag met elkaar van gedachten. Over de opvoeding en herkenbare situaties. Zo komt een groep van vijftien ouders van 18-jarigen maandelijks samen. 

Gezinnen voor elkaar
Wij koppelen samen met MEE Geldersche Poort gezinnen die hulp kunnen 
gebruiken of kunnen bieden. Heeft het ene gezin wat ondersteuning nodig terwijl een ander gezin graag de praktische en laagdrempelige ondersteuning biedt? Dan is er een match! Lees een van de verhalen uit 2019 [Link]. Ook tijdens coronatijd ging de werving en matching gewoon door: 

o 14 steungezinnen
o 5 nieuwe matches
o 5 matches afgesloten

bottom of page