top of page

Meedoen & Ontmoeten

Meedoen in de samenleving is belangrijk voor iedereen. Soms gaat dat niet vanzelf. Daarom ondersteunen wij mensen die niet zo gemakkelijk meekomen en stimuleren we ontmoeting. Maar hoe organiseer je verbinding als je door een pandemie mensen niet fysiek met in elkaar in contact kunt brengen? 

bloemetjesactie Meervoormekaar Diepvoord

Burendag, de dag om je - nieuwe - buren te ontmoeten. Lastiger in een coronajaar, maar er waren oplossingen! Zo brachten we bloemen rond in Druten-Zuid. Een wijk waar sinds de renovatie veel mensen van buiten Druten wonen. Ritchie van der Vliet (51), een van de nieuwe bewoners aan het Langstuk, ging met ons mee. ‘In september woonde ik er net. Een leuk moment om een bloemetje te brengen bij de buren. Dat was een attente verrassing voor ze. We hadden graag een gezellige bbq gehouden om met iedereen kennis te maken. Maar op deze manier even een praatje maken aan de deur was toch leuk. En ik moet zeggen dat het wonen in Druten me nog beter bevalt dan ik had 
verwacht!’   

26 september was de landelijke Burendag. Zoals elk jaar ondersteunden we op die dag bewonersinitiatieven zoals op Alverna, Bergharen, Hermen en Leur, Valendries, Wijchen Zuid en Druten Zuid.   

Geen

BBQ, wel bloemen

Beweeg je muis over de afbeelding 

Geen koffie, wel verbinding

Niet gezellig binnen aan de koffie, maar samen de deur uit! Veel van onze groepen die normaliter binnen samenkwamen, gingen verder door samen een eind te wandelen. We organiseerde heuse wandelgroepen in zowel Druten als Maas & Waal. Bij een van de groepen werden zelfs kanjerkoeken uitgedeeld, want ‘onze kanjers verdienen koeken!’ We organiseerde daarnaast verschillende ontmoetingen. Denk bijvoorbeeld aan het GGZ-ervaringscafé Druten, Het kringberaad Druten (KBO’s) en de dorpsmoestuin. 

wat wel.PNG

‘Online school volgen, daar werd het lastig voor de nieuwkomersgezinnen.’ Rami (39)  weet uit ervaring hoe het is om te moeten wennen in Nederland. ‘Zes jaar geleden kwam ik vanuit Syrië hierheen. Alle regels begrijpen vond ik echt lastig! Ik wil voorkomen dat nieuwe gezinnen diezelfde problemen hebben. Daarom help ik hen met het uitleggen van alle zaken rondom wet en regelgeving, financien en bijvoorbeeld de verzekeringen. En ik ben ook tolk, bijvoorbeeld bij afspraken met school. Want ook al komt 90% van de mensen uit een oorlog, ze willen dat het leven van hun kinderen doorgaat. Corona maakte het voor deze gezinnen extra lastig. Opeens moest alles online. Leerkrachten van basisschool De Appelhof in Druten 
benaderden MeerVoormekaar. Kinderen volgden geen online lessen, doordat de ouders geen idee hadden wat de bedoeling was en hoe dat werkte via Teams. Langs de deuren gaan en stap voor stap de nieuwe werkwijze uitleggen hielp gelukkig!’ 

Rami Zantout is een van onze vrijwilligers voor het vluchtelingenwerk van MeerVoormekaar. 

Als je de taal niet kent en Teams niet snapt 

nieuw in nederland verhaaltje.png
Beweeg je muis over de afbeelding 

Nieuw in Nederland

Voor mensen die nieuw zijn in Nederland is meedoen soms lastig. Stel je voor: je moet een andere taal leren spreken, bent weg uit je vertrouwde omgeving en je probeert je draai te vinden in een andere cultuur. Om deze mensen te ondersteunen organiseerden we in Druten een aantal activiteiten voor nieuwe Nederlanders. 

Nieuw in Nederland.PNG

Voor mekaar

Soms maak je dingen mee in je leven die veel impact hebben. Praten met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben, kan dan waardevol zijn. Wij hebben meerdere groepen opgezet waar mensen hun ervaringen met elkaar kunnen delen. Zo komen ze samen verder. Tegelijk voorkomen we dat er (dure) maatwerkvoorzieningen nodig zijn. 

Groepen.PNG
Ouderen van Wijchen-29.jpg

‘Zo bijzonder dat juist Thijs, met zijn autisme en verstandelijke beperking, dit initiatief nam. Voor hem is deze tijd ook heftig. Toch bedacht hij niet iets voor zichzelf maar voor ouderen!’ Entertainer Bennie Solo – blikt terug op zijn optredens afgelopen zomer. 

‘Nederlandstalige muziek. Een oude bluswagen als decorstuk. Bingo mét prijzen. Buiten op afstand of vanaf hun balkon, iedereen zong mee. Even weer het gezellige samenzijn. Voor de ouderen betekende dit echt de afleiding en mentale steun die ze zo nodig hadden. En voor mezelf natuurlijk enorm leuk dat ik in coronatijd kon optreden en iets kon betekenen voor anderen. Die middagen gaven mij ook energie! Echt top dat er een MeerVoormekaar bestaat die dit soort ideeën omarmt.’ 

In juli en september augustus gaf Bennie Solo twee optredens voor ouderen. Op initiatief van Wijchenaar Thijs Buiting (25) en in samenwerking met Brandmeester-Events, wethouder Titus Burgers, MeerVoormekaar en een subsidie van de provincie. Daarnaast verzorgde Bennie Solo twee optredens voor alle vrijwilligers in Wijchen en Druten.  

25-jarige Thijs regelt optredens van Bennie Solo 

Beweeg je muis over de afbeelding 

Wél coronavirus, maar géén eenzaamheidsvirus

Eenzaamheid is voor ons al een belangrijk onderwerp. Een lastig thema, want niemand geeft graag toe dat hij of zij eenzaam is. Het kan iedereen overkomen. Je partner valt weg, je gaat scheiden, je verhuist naar een omgeving waar je niemand kent. En je vindt het moeilijk om contact te maken en activiteiten te bezoeken om je netwerk te vergroten. 

Door de corona-maatregelen werd het opeens voor iedereen lastiger om de 
gezelligheid op te zoeken. Vervelend, maar wél makkelijker voor mensen om het gesprek te openen over hun eenzaamheid. Zelfs de koning begon erover tijdens zijn troonrede. Kansen moet je grijpen vinden wij. Daarom hebben we extra ingezet op het bestrijden van de eenzaamheid. 

eenzaamheid.PNG

Ode aan onze vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de ruggengraat van de Wijchense en Drutense samenleving. Wij kunnen niet zonder hen en zij niet zonder ons. Samen zorgen we ervoor dat het leven een beetje leuker en makkelijker wordt voor iedereen. Ook voor de vrijwilligers zelf die zo een opstapje maken naar werk of simpelweg voldaan  kunnen terugkijken op hun dag.

Tijdens de coronacrisis waren er heel veel inwoners die hun dorpsgenoten wilden helpen. Zelfs zoveel dat we meer aanbod hadden dan vraag. We ondersteunden een aantal coronahulp initiatieven. En er waren leuke ludieke acties, zoals een uurtje muziek met Bennie Solo.

Vrijwilligers zijn goud waard. Daarom zorgen we goed voor ze.  Met onze Vrijwilligersacademie gaan alle vrijwilligers onderlegd aan de slag. Maar in deze gekke periode hadden we extra aandacht voor ze. Zo stuurden we speciale vrijwilligers nieuwsbrieven. En belden onze medewerkers hen regelmatig gewoon om te vragen hoe het ging. Op die manier bleven ze betrokken, zelfs als hun activiteiten niet doorgingen. 
 

Ode vrijwilligers.PNG
bottom of page