Ouder worden
Ouder worden. Bij de een gaat het vanzelf, voor de ander is het een uitdaging. Hoe je ook ouder wordt, soms kun je best wat ondersteuning gebruiken. Wij organiseren talloze activiteiten en andere vormen van ondersteuning waardoor ouderen vitaal blijven en contact houden met anderen. Voor ouderen had de pandemie grote gevolgen. En dat maakte ons werk in 2020 nog belangrijker.
Dagbegeleiding op een nieuwe locatie
Jarenlang organiseerden we dagbegeleiding in de Hof in Druten (in samenwerking met Zorggroep Maas en Waal) en in Deest op basisschool ’t Klòsterhûfke. In maart moesten ook wij onze deuren sluiten. Voor de deelnemers is de dagbegeleiding erg belangrijk, dus het wegvallen hiervan was niet gemakkelijk. De medewerkers hielden contact met de deelnemers. Vaak via de telefoon.
Gemiddeld 1 keer per week kwamen we bij iemand thuis voor een voordeurgesprek.
Toen we in juni weer open mochten, was het niet mogelijk terug te keren naar de Hof en op de basisschool vanwege Covid19. We zochten en vonden en nieuwe locatie: Dorpshuis de Lier. Daar hebben we de mogelijkheid om naast de normale groep een kleinere, prikkelarme, groep te organiseren.

Vervoer maakt je wereld groter
De PlusBus en OpStap zijn erg belangrijk voor mensen die minder mobiel zijn. Onze vervoersdienst maakt hun wereld letterlijk een stukje groter. Op 16 maart moesten we de bussen stilzetten. Wat een impact had dat op de passagiers én de chauffeurs, vrijwilligers die vaak een goede relatie hebben opgebouwd met hun passagiers. Voor de chauffeurs is het vrijwilligerswerk een zinvolle daginvulling waardoor ze in contact blijven met mensen en werk doen dat maatschappelijk gezien van grote betekenis is.
De bussen stonden stil, maar wij niet. Zo brachten de chauffeurs bloemen rond bij hun vaste passagiers. En we maakten de bussen alvast ‘coronaproof’. Vanaf 8 juni konden we onze ritten langzaam hervatten. Het stilstaan van de PlusBus en Opstap maakte - opnieuw - duidelijk hoe belangrijk dit vervoer is.

‘Mevrouw B. kreeg met kerst een iPad van haar familie. Heel lief.
Maar ze wist helemaal niet hoe dat ding werkt’. Isabeau (17) bezoekt
de oudere buurtbewoonster twee keer per week.
‘Mevrouw B woont alleen, en is echt blij als ik kom. Zelf vind ik het ook gezellig om naast alle online lessen iemand in het echt te zien. Ik leer mevrouw B. hoe ze haar iPad gebruikt. Ze wist eerst alleen hoe ze hem aankreeg. Maar ze wordt er steeds beter in! Nu stuurt ze veel berichtjes naar familie in het buitenland en speelt ze Wordfeud met vriendinnen. Ik wilde als bijbaantje iets sociaals doen. En dit is veel leuker dan vakkenvullen!’
Knaak voor een Taak is een project in Druten in samenwerking met Van Kraaij Educatie. Scholieren en studenten helpen ouderen in Druten met diverse klusjes. De oudere betaalt daarvoor een knaak (€2,50) wat door Van Kraaij Educatie wordt verdubbeld.
LEUKER DAN VAKKENVULLEN

Beweeg je muis over de afbeelding
De hulpdiensten
Vrijwilligers bieden praktische ondersteuning in Wijchen en Druten. Denk aan een klusje in de tuin, hulp bij boodschappen, vervoer, of een luisterend oor. Omdat veel vrijwilligers van de Seniorenverenigingen (KBO) ook vrijwilliger zijn bij het Formulierenteam en Administratieve ondersteuning werken we aan het samengaan onder de vlag van MeerVoormekaar.


Pilot dementievriendelijk Alverna
.
Dementie heeft veel invloed. Op de mensen die het krijgen én op hun omgeving. In Wijchen waren afgelopen jaar 670 dementerenden. Veel van hen hebben een baan, sporten bij een sportvereniging of doen vrijwilligerswerk. Ze zijn volop onderdeel van onze maatschappij. Hoe zorgen we ervoor dat dementerenden zo lang mogelijk mee kunnen doen?
Wij werkten in 2020 mee aan een pilot van de Radboud Universiteit over een dementievriendelijke samenleving. In de pilot kijken we hoe Alverna dementievriendelijker kan worden gemaakt. Daarin werkten we naast de Radboud UMC samen met De Oase, de dorpsraad, de Zonnebloem en CEM.
‘Dementie staat hier op de agenda. En dat is zo waardevol.’ Linda (Radboud UMC) legt uit dat ze de leergemeenschap voor een dementievriendelijk Alverna faciliteert. ‘Het is mooi hoe het dorp dit omarmt. Ik zie de passie in de leergemeenschap. En Frank kent de juiste mensen, waardoor het fijn is dat hij de borging overneemt als het onderzoek in december afloopt.’
Volgens Linda gaan er zeker dingen veranderen. ‘Alleen al door de bewustwording. Zodat wijkbewoners weten wat ze kunnen doen als iemand al tien minuten bij een verkeerslicht staat. En denk aan het veiliger maken van de grote weg. Of een bewegingspark voor ouderen. Ik heb er vertrouwen in dat dementerenden in Alverna door dit project langer onderdeel blijven van de gemeenschap.’
Frank Thijssen is onze sociaal werker in Wijchen. Samen met Linda van het Radboud UMC, de gemeente, KBO en dorpsraad vormt hij een leergemeenschap. Dit als onderdeel van het onderzoek Mentality for a dementia friendly space, gesubsidieerd door ZonMw en uitgevoerd door het RadboudUMC.
SAMEN LEREN OVER DEMENTIE

Beweeg je muis over de afbeelding
Bezoek en Opvang Service (BOS)
Hoe fijn is het voor mantelzorgers als iemand tijdelijk de zorg van hen overneemt. Wij leidden vrijwilligers in Wijchen daarvoor op. Een aantal uren in de week ontlasten zij de mantelzorger. Tijdens de eerste lockdown hebben we zo min mogelijk bezoeken hebben afgelegd. Waar mogelijk hebben we wel telefonisch
of op andere digitale manieren contact gehouden.
