top of page

Thema Meedoen & Ontmoeten

Meedoen in de samenleving is belangrijk voor iedereen. Soms gaat dat niet vanzelf. Daarom ondersteunen wij mensen die niet zo gemakkelijk meekomen en stimuleren we ontmoeting. Hoe belangrijk het ontmoeten van andere mensen is leest u in het verhaal van Maria. 

20220302_Koffie met Leonie_5.jpg

‘Als ik niet ga koffiedrinken, blijft iedereen thuis’

Maria uit Wijchen heeft geen gemakkelijk leven gehad. Daardoor was ze gewend op zichzelf aangewezen te zijn. Sinds ze tijdens de Week tegen de Eenzaamheid meedeed aan de activiteiten van MeerVoormekaar, heeft ze veel nieuwe mensen leren kennen en nodigt zij zelfs anderen uit voor de koffieochtenden.

Maria (R) tijdens Koffie met Leonie

Maria: ‘In de Week tegen Eenzaamheid mocht ik mee naar Overloon ZooParc. Daar heb ik Frank van MeerVoormekaar ook leren kennen. Een schat van een jongen. Ik dacht eerst dat hij me voor de gek hield toen hij zei dat hij op 15 augustus jarig was, want dat is mijn verjaardag. Maar het was echt zo, ik heb z’n rijbewijs gezien.

We hebben zo’n schik gehad die dag. Het was echt tof. In de bus terug zaten die anderen mij al wat aan te kijken, maar ik had er geen erg in want ik zat achterin te donderjagen met Frank. Maar toen ik uitstapte en bij m’n scootmobiel stond, kwam Christien op me af. We hadden elkaar nog nooit gesproken, maar er was iets in het contact tussen ons, dat klopte. Dat was het begin van onze vriendschap.

20220302_Koffie met Leonie_2.jpg
20220302_Koffie met Leonie_4.jpg
20220302_Koffie met Leonie_3.jpg

Bezoekers van Koffie met Leonie

Of ik eenzaam was? Ja, ik denk dat je kunt zeggen van wel. Ik heb vroeger altijd in tehuizen gezeten en was veel op mezelf aangewezen. Dus ik vermaakte m’n eigen. Inmiddels ga ik vaak naar ‘t Kompas voor Koffie met Leonie. Met Christien, en Adrie. En Bea heb ik er ook mee naartoe genomen. Als ik niet ga, gaat de rest ook niet, alsof ik honing aan de kont heb, haha. Er is daar ook een man die komt om brillen te maken, hoe heet dat ook alweer? Een opticien. Hij maakte mijn bril schoon en toen haalde hij de glazen eruit. Dus ik dacht eerst: hé, wat moet dat? Maar dit is ‘n echte hoor, die kan dat.

Ik ga nu ook naar school, bij het Mozaïek. Daar leer ik Nederlands. Ik kon niet lezen en schrijven. Toen ik klein was ben ik heel ziek geweest, waardoor ik al een achterstand op had gelopen. En toen ik bij de nonnen woonde ging ik nooit naar school omdat ik altijd brutaal was en dan voor straf naar mijn kamer moest. Ik spreek vooral dialect, en laatst begreep de wethouder me zelfs niet. Dus nu leer ik netjes Nederlands, lezen en schrijven.

Een tijdje terug waren we naar de Efteling met de groep en toen kwam prinses Laurentien. Die doet veel voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Echt een enig mens, heel aardig. Doet niet alsof ze iets beter is dan de rest. Ik ben nu al best een eindje. Ik heb een boek van Pluk van de Petteflet waar ik eens wat uit lees.

Maar je kunt gerust stellen dat ik heel blij ben dat ik Frank en Christien en de rest heb leren kennen. Ik ga er veel vaker uit en doe leuke dingen. Natuurlijk ben ik af en toe nog weleens eenzaam, maar dan zoek ik wat handwerk ofzo.’

Maria & Frank_edited.jpg

Collega Frank (r) samen met Maria (l)

Wat we nog meer deden in 2021

Migrantenspreekuur Druten

  • Bezoekers hebben vragen over: kinderen, administratie en financiën, scheiding, verzekeringen, energierekening, psychische problemen etc.

  • Bezoekers komen veel uit de Turkse gemeenschap. Ook krijgen we bezoekers die na 2 jaar niet meer naar het spreekuur van vluchtelingenwerk kunnen.

  • Door corona hebben we veel online spreekuren gedaan. Dit verloopt moeizaam omdat bezoekers niet graag online privégegevens doorgeven. Hierdoor zijn de bezoekersaantallen lager dan normaal.   

200

bezoekers​

3

smalltalk momenten aan de voordeur

iedere woensdag tussen 13:00 en 15:00 in de Doorkijk

10

bezoekers per keer

25

gezinnen bezocht

Meno migranten spreekuurai_edited.png

15

Samen
leren

12

deelnemers aan de Klassieke muziek luisterkring. Maandelijkse bijeenkomsten in de bibliotheek in Druten in de Bogerd.

12

deelnemers aan Studiekring Druten in

activiteiten centrum Dronio. De deelnemers geven om de beurt maandelijks een presentatie.

deelnemers aan Oogcafe/Senior Digi Club Druten. Wordt na de Coronatijd weer opgestart.

20

Samen
Bewegen

6/7

deelnemers aan Wandelen en jeu de boules.

12

deelnemers aan Yogales

Samen
wandelen

deelnemers NAH wandelgroep

Een prikkelarme groepsactiviteit. Korte afstanden en wandelen op een laag tempo. Opgezet samen met MEE. Dit initiatief kwam van een inwoner. Eind 2021 gestart. 

10

10

vrijwilligers van MeerVoormekaar wandelen met bewoners van de Kasteelhof in de Wandelclub Kasteelhof.

5

Wandelcafés in Druten (Druten, Afferden, Deest, Puiflijk, Horssen)

In samenwerking met Bendefit & Maas en Waal in Beweging, wandelen mensen wekelijks en drinken na afloop gezamenlijk een kop koffie.

4

bijeenkomsten Samen koken, samen eten. In samenwerking met Dronio en Maas en Waal in Beweging

praatgroep.png
Collectieve bijeenkomsten
Druten

15

deelnemers aan de Mantelzorg koffieochtenden in de Bogerd

1

bijeenkomst van het Mam Pap café

deelnemers Mantelzorg activiteiten

Samen
zorgen

8

Jongvolwassene met Autisme

8

deelnemers Mahery Druten. Ontmoeting (wekelijks) voor mensen die met GGZ problematiek te maken hebben (gehad).

2

groepen Samen praten over ouder worden. Deze worden na Coronatijd weer opgestart.

16

deelnemers aan de Multiculturele vrouwengroep in de Doorkijk onder leiding van 2 vrijwilligers

Samen
praten

Samen in de moestuin

Er is een moestuin aangelegd in de Heemtuin. Deze moestuin is voor verschillende doelgroepen toegankelijk. De moestuin speelt een rol in respijtzorg voor mantelzorgers, doordat mensen met beginnende dementie als vrijwilliger in de moestuin kunnen ‘werken’.Vrijwilligers zijn betrokken in alle deelaspecten Bestuur, kerngroep, uitvoering etc.). Ook wordt er samengewerkt met Stichting de Heemtuin, Lionsclub Maas en Waal en Maas en Waal in Beweging (=Bendefit). De gemeente en Lionsclub gaven startsubsidie.

Samen
ervaringen delen

5

ervarings- en lotgenotengroepen:

  • 11 deelnemers: Partners met Autismespectrumstoornis (ASS)

  • 4 deelnemers: Ervaringsgenoten psychische kwetsbaarheid (vooral digitaal)

  • 8 deelnemers: Partner met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Vanwege corona 1 bijeenkomst

  • 37 deelnemers: Lotgenoten partnerverlies 

  • 18 deelnemers: Lotgenoten
    ouders met kindverlies

Samen
Bewegen

14

deelnemers aan de Sportgroep in het Mozaïek (nog niet structureel)

Samen
jammen

14 

keer Djembéles georganiseerd door een van onze vrijwilligers. 

deelnemers multiculturele vrouwengroep onder leiding van 2 vrijwilligers (gestart in november 2021)

praatgroep.png
Collectieve bijeenkomsten
Wijchen

bijeenkomsten Ontmoetingsgroep laaggeletterden

Samen
Ontmoeten

deelnemers Mantelzorg Café op Alverna

2

8

25

26

spreekuren en in totaal 32 contacten met Het scheidingsloket. Een samenwerking met het Sociaal Wijk Team. 

Groep Partner verloren

Voor ouders die op jonge leeftijd hun partner zijn verloren.

Samen
zorgen

Samen
praten

Verrassingsbezoekjes Wijchen Zuid 

In een jaar waarin Corona een grote rol speelt is het heel belangrijk om in contact te blijven met mensen. We hebben dat op heel veel verschillende, creatieve manieren gedaan in 2021. In Wijchen-Zuid hebben we verrassingsbezoekje georganiseerd. Onaangekondigd gingen we bij verschillende inwoners langs met een chocoladeletter. Een simpel gebaar en een praatje doet veel voor mensen. We lieten bij alle adressen een kaart achter met onze contactgegevens. 

MeO vrijwilligerscentrale_edited.png
Vrijw. avond Druten 5 247082786_1125255944672576_7181162596036415928_n.jpg
Vrijw Avond Druten 2 247108261_1125253648006139_8629593759190840134_n.jpg
Vrijw Avond 1 1247199663_1125253971339440_7407449188013479896_n.jpg

NLDoet 2021

Op 28 en 29 mei organiseerden we ‘Fleur en Kleur in de buurt’ in de Drutense wijken Middelveld en Nijenkamp. Samen hebben we de buurt opgeruimd en de wijken opgefleurd met plantjes in de voortuinen. Deelnemers waren buurtbewoners, wijkbeheerders van Woonwaarts, de gemeente en wethouder Gerard de Wildt. Jongerenwerkers van MeerVoormekaar hadden een programma voor kinderen.

NL Doet Dr. 1191733452_1035597803638391_7897016784765504259_n.jpg
NL Doet Wijchen 193928381_1035610363637135_4623153028820133158_n.jpg
opa exercise alleen.png

Sportakkoord Druten

  • MeerVoormekaar zit in de kerngroep Sportakkoord. Een samenwerking met GGD, Actief Maas en Waal, Maas en Waal in Beweging en MEE.

  • We leveren ook een bijdrage aan de werkgroep Heel Druten Sport en Beweegt.

  • Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker voor mensen met een beperking of mensen met gezondheidsproblemen.

  • Het doel: Sporten en bewegen toegankelijk maken voor iedereen en het stimuleren van positieve gezondheid. Iedereen moet op zijn of haar eigen niveau kunnen bewegen of sporten.

  • Aanvragen voor subsidie zijn toegekend aan burgerinitiatieven van Beweegtuin Afferden en de Beweegroute over de Waalbandijk.

bottom of page