top of page

Thema Sterke buurt

Sterke buurten zorgen voor een sterke samenleving. Daarom besteden wij veel tijd aan het versterken van buurt-, wijk- en dorpsnetwerken. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van de Verbindingstafel waarbij we buurtbewoners met dezelfde interesses met elkaar in contact brengen. Lees hieronder het verhaal van Sjon (64) uit Wijchen die deelnam aan De Verbindingstafel.   

 

image00020.jpeg

‘Na mijn hartaanval kreeg ik van bijna iedereen een

berichtje’

Sjon (64) uit Wijchen woont in een wijk waar de mensen wat op zichzelf zijn, maar heeft behoefte aan contact met anderen. Nieuwe contacten aangaan kan best lastig zijn. Sjon heeft al verschillende pogingen ondernomen. Gelukkig kwam via de Verbindingstafel in een wandelgroepje terecht. Daar leerde hij nieuwe mensen kennen.

Sjon: ‘Ik woon in Wijchen, in een rijtje huizen die bedoeld zijn voor alleenstaande vrouwen met een kind, of mannen boven de veertig. Daar woon ik nu al een aantal jaar, maar ik heb niet veel contacten in de buurt. Toen er laatst brand was uitgebroken in een schuurtje achter mijn huis, ben ik even gaan kijken. Daar raakte ik aan de praat met een Marokkaanse man die ook aan was komen lopen, en heb ik een praatje gemaakt met iemand anders die hier al een tijdje woonde. Ik ben meegegaan om koffie te drinken, dat was heel leuk. Zo heb ik ineens twee contacten erbij.

Ik woon alleen. In mijn buurt is onlangs iemand eenzaam gestorven. Zo wil ik niet eindigen en dus moet ik mijn best doen om mensen te leren kennen. Ik ben een tijd geleden op uitnodiging van Peter van ’t Schip, een van de initiatiefnemers van de Verbindingstafel, naar het wijkcentrum in Wijchen Zuid geweest. Ik was wel nieuwsgierig. Daar heb ik verschillende dingen genoemd die ik leuk vond om te doen. Onder andere wandelen en lesgeven in schilderen.’

Eerder heb ik ook al weleens wat dingen ondernomen in de wijk. Ik ben bijvoorbeeld bij Hart van Zuid geweest. Daar had ik wat ideetjes geopperd die wellicht leuk waren voor de buurt. Zoals bijvoorbeeld wat muurtjes in de wijk beschilderen, die er nu maar vies bijlagen. Of het openen van een werkplaats waar mensen spulletjes konden laten repareren. 

Daarom was ik nieuwsgierig naar wat Ed en Peter in het wijkcentrum gingen doen. Ik zou via hen ook schilderles gaan geven, ik schilder namelijk zelf ook met olieverf, alleen ging dat door corona niet door. Wat wel kon, was wandelen. Er kwam dus vrij vlot uit het overleg dat we een wandelgroepje gingen beginnen. 

Het was fijn om contact met anderen te hebben, want die coronatijd was wel een periode van eenzaamheid. Ik hou mezelf wel bezig, maar op een gegeven moment wordt het wat teveel. Wandelen kon wel, buiten en met z’n tweeën naast elkaar. Ed en Peter hadden nog wat mensen erbij gevraagd, dus uiteindelijk hadden we een mooi groepje. Er was een aantal mensen die niet zo goed Nederlands spraken, maar het klikte allemaal heel goed. Met handen en voeten kom je een heel eind. We deden wandelingen van een uur ongeveer. En daarna koffie drinken in het wijkcentrum, dat vond ik heel gezellig.  

Een paar weken geleden heb ik een hartaanval gehad. Dat was wel even schrikken. Ik kreeg toen veel berichtjes van mensen uit de groep, die me sterkte wensten enzo. Dat was fijn. En Ed kwam een bosje bloemen brengen. Heel leuk vond ik dat. Sindsdien is er geen wandelafspraak meer geweest, hoorde ik. Ik moet wat rustig aan doen, maar ik ga binnenkort een appje sturen om weer eens af te spreken. Daar heb ik zin in.'

Wat we nog meer deden in 2021

Meerdoenertjes en Buurtfonds

Als je iets wilt organiseren in je straat of buurt heb je daar soms wat geld voor nodig. Een Meerdoenertje is een kleine subsidie van €300,- die je hiervoor kunt aanvragen. Wil je een groter project opzetten dan kun je aankloppen bij het Buurtfonds dat subsidie's verstrekt van €1.000,- tot €5.000,-. Deze subsidies hebben we toegekend in 2021: 

Wijchen

9

Meerdoenertjes toegekend

1

Buurtfonds toegekend
(Verhalenboek)

Druten

5

Meerdoenertjes toegekend

3

Buurtfonds toegekend
(Affere Oan, Bewoarmiense, Comité Oranjewijk)

Buurtbemiddeling

Resultaat:

  • 65% goed opgelost

  • 6 vragen nog een

open eind 2021

Doorverwijzingen via:

  • Politie (9)

  • Vluchtelingenwerk (1)

  • Talis (15)

  • Eigen initiatief (34)

59

Aanmeldingen

12

vrijwilligers

Project Druten Zuid

  • Activiteiten in deze wijken voor en door inwoners, samen met inwoners (NL Doet, Burendag).

  • Buurten Nijenkamp en Middelveld

  • Enquête over leefbaarheid in de wijk. Wat vinden bewoners belangrijk? Waar hebben ze behoefte aan?

  • Samenwerking woningstichting Woonwaarts, gemeente Druten en MeerVoormekaar.

Netwerkfunctie

De dorpsondersteuners hebben een netwerkfunctie. Ze zijn continu in gesprek met het Sociaal Wijkteam. Daarnaast werken ze mee aan het integraal bundelen van ouderenzorg via Netwerkgroep de Verbinding. Hier werken ze samen met de huisarts, fysiotherapeut, buurtzorg, seniorenverenigingen en de Zonnebloem.

Duofiets Bergharen, Hernen, Leur

Via de dorpsondersteuners Els en Niny kunnen inwoners gratis een Duofiet of rolstoel lenen. Ideaal voor mensen met een beperking om in beweging te blijven.

16

x uitgeleend

Buurtbemiddeling.png

Dorpsondersteuners

Individueel contact en ondersteuning

We investeren altijd in het vergroten en versterken van ons netwerk. We hebben contact met kwetsbare dorpsgenoten, verenigingen, etc.  In het voorjaar namen we versierde koekjes mee, gemaakt door leerlingen van de basisscholen uit Hernen

en Bergharen.

Versterken van het netwerk en de

contacten tussen Bergharen, Hernen, Leur en verenigingen en organisaties in de dorpen.

De scholen in Hernen en Bergharen gevraagd samen met de leerlingen aandacht te besteden aan kwetsbare ouderen tijdens de lockdownperiodes.

142

Small talks aan de voordeur

10

individuele hulpvragen opgepakt en afgehandeld

Overleg en afspraken gemaakt met commissie Schaarweide (sportpark) over de invulling van de multifunctionele ruimten.

Voorstel gemaakt voor een papieren jaarkalender van alle lokale activiteiten. Realisatie in 2022.

Kooktraining opgezet voor senioren mannen. (zelfredzaamheid).

10

x per maand telefonisch contact

2

vragen zijn komen te vervallen

Regelmatig contact met beheerders Zandloper en Mijlpaal.

Bijeenkomsten georganiseerd om ideeën te verzamelen om een impuls te geven aan Brede school Bergharen samen met de Buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf De Eerste Stap, de bibliotheek en multifunctionele accommodatie de Zandloper.

4

Platform Mijn Wijkplan: vanaf juli aangesloten.

6

aanvragen afgewezen

2

x de rolstoel uitgeleend

1

x uitgeleend aan sinterklaas

bottom of page